אל תתנו לסידן לברוח- חלק שני

מסתבר שהכמות היא לא כל מה שנספר. אפשר לנסות לאכול סידן בכמות המומלצת אבל למעשה חשוב יותר לשים את הדגש לכך שספיגת הסידן מהמזון תהיה מקסימאלית ושאיבודו יהיה מינמאלי. אם נקפיד על זה, לא ייווצר מלכתחילה חוסר כל כך גדול בסידן והגוף יוכל להסתדר מצוין גם בלי כמויות הענק האלו.
יש כמה פעולות שאנחנו יכולים לנקוט לטובת העניין. הנה 10 ה"כללים" שיעשו את ההבדל, ובגדול:

  1. להימנע מצריכת אלכוהול מוגברת, עישון, הרבה קפה, קולה ומשקאות קלים אחרים.    
      כל אלו פוגעים בספיגת הסידן וגורמים ליציאתו דרך השתן.
  1. אחד הדברים הכי חשובים בשמירה על העצמות זה פעילות גופנית. היא גורמת ללחץ על העצמות וכך מעודדת את הגוף "להשקיע" יותר סידן ומינרלים בעצמות. אם לא נהייה פעילים גופנית, לא תהיה לגוף סיבה טובה להשקיע כל כך הרבה אנרגיה ומשאבים במשהו שלא משמש אותו. הפעילות צריכה להיות נושאת משקל כמו הליכה, טניס, ריצה ופחות שחיה לצורך העניין. פעילות פיזית בינונית, 3-4 פעמים בשבוע, למשך שעה- תעשה את העבודה.
  2. להגביר את צריכת הפירות והירקות בתפריט היומי. לא רק שהם מכילים מינרלים רבים, הם גם מאפשרים ספיגה טובה יותר של סידן בגוף.
  3. לצרוך מוצרי סויה וטופו שעשירים בחלבון וסידן ודלים בזרחן. הם תורמים במיוחד לנשים בגיל המעבר מכיוון שהם מהווים מעין תחליף צמחי להורמון הנשי אסטרוגן שרמתו יורדת מאוד אצל נשים אלו. מכל מקום מוצרי סויה יש לצרוך במידה ולא להגזים בכמויות, והם גם אינם מתאימים לכל אישה בגלל רמות האסטרוגן הגבוהות.
  4. להרבות בצריכת שמנים ושומנים בריאים כמו אבוקדו, שמן זית,דג סלמון, טחינה, אגוזי מלך וכו'.
  5. חשיפה ישירה לאור השמש למשך כרבע שעה ביום תספק לנו כמות מספקת של ויטמין D שעוזר לספיגתו של הסידן בגוף.
  6. להמעיט בצריכת בשר ומוצריו שכן מזונות אלו עשירים בזרחן ובשומנים רווים שמפריעים לספיגת הסידן. כדאי מאוד לעבור לכיוון תזונה צמחונית בתקופה זו ולמצוא תחליפי חלבון מהצומח כמו מג'דרה, סויה, קטניות, דגים ועוד. כדאי להגביל גם את צריכת מוצרי החלב.
  7. להרבות באכילת מזונות העשירים בסידן כגון שומשום וטחינה מלאה, שקדים, ירקות ירוקים, אגוזים וגרעינים לא קלויים, כרובית, ברוקולי, בטטות, כרוב, דגנים מלאים.
  8. להמעיט במזונות המכילים סוכר, מלח, קמח לבן. הם גם אינם תורמים חומרי גלם לבניית העצם וגם מעודדים את תהליך הפירוק.
  9. לאזן את חומציות הקיבה במידת הצורך על מנת לשפר את ספיגת הסידן מהמזון.

במידת הצורך יש אפשרות לגבות את עצמנו עם תוסף מזון של סידן ציטראט- הוא העדיף מכולם, ורצוי שיכיל גם ויטמין D ומגנזיום. ועדיין למרות כמות הסידן הגבוהה בכמוסה, שום דבר לא ישווה לסידן שמתקבל מהתזונה.
10 ה"כללים" הללו הם לא רק מתכון מנצח לבריאות העצם, אלא גם מתכון לחיים בריאים בכלל. היסודות של התזונה הבריאה נשענים ברובם על מזון טבעי ו"בתולי"- כזה שלא עובר תהליכים ושיפורים במפעלי מזון, אלא כזה שמגיע ישירות מהטבע- בלי התערבויות מיותרות. וככל שנשכיל להתחבר למזונות הבריאים ולחיים הטבעיים בכלל, כך נמצא שהגוף מגיב בבריאות ובהרמוניה.

 נכתב על ידי נירית לוי, נטורופתית N.D

 

נדמה כי לאכול את מנת הסידן היומית המומלצת זו כמעט משימה בלתי אפשרית, אבל מסתבר שאפשר גם אחרת. עשה ואל תעשה ב"בריחת סידן"

בכתבה הקודמת הצגתי את מהלך המחלה אוסטאופרוזיס וציינתי שזו מחלה שהולכת ומתפשטת בכל העולם המערבי. אז מה באמת אפשר לעשות על מנת לצמצם את הנזק שנגרם לעצמות שלנו ובכלל לשמור על בריאותן לאורך זמן?

ובכן, במקרה של אוסטאופרוזיס הפעולה החשובה והמשמעותית ביותר היא פעולת המניעה. להתחיל להיות מודעים בגיל צעיר, עוד הרבה לפני שעניין העצמות מטריד אותנו בכלל. ואם הנזק כבר החל לכרסם בעצמותינו- אדרבה! זה הזמן לאמץ אורחות חיים נכונים ובריאים יותר.

ההמלצות התזונתיות המקובלות היום מדברות על כמויות של בין 500 ל-1500 מ"ג סידן ליום בהתאם לגיל ולתזונה. קשה מאוד, וכמעט אפילו בלתי אפשרי להגיע לכמויות אלו בתזונה בלבד בלי תוספי מזון של סידן. מעניין שבמקומות אחרים בעולם שבהם מחלת האוסטאופרוזיס כמעט ולא קיימת, צריכת הסידן הרבה יותר נמוכה. יתרה מזאת, בעבר אנשים לא ידעו לספור את כמות הסידן בצלחת, והרי אנחנו יודעים שהעצמות שלהם היו חזקות יותר אז.