עצה על ביצה

ביצה לצמחונים
הביצה חשובה ביותר לצמחונים. היא מקור חשוב לחלבון איכותי ומלא בעל זמינות ביולוגית גבוהה, וגם לרכיבי תזונה אשר תזונתם דלה בהם כמו ויטמין B12 שנמצא רק במזונות מהחי, וברזל שספיגתו בגוף טובה יותר  מבשר, עוף ודגים.
אלרגיה לביצים
ביצים נחשבות למזון אלרגני, כלומר עלול לגרום לתופעות אלרגיות ל-% גבוה יחסית באוכלוסיה.
אם אתם רגישים לביצים, אפילו לא ברמה של אלרגיה על כל מאפייניה, מוטב שתמנעו מאכילת ביצים.  לתינוקות עד גיל שנה אין לתת ביצים כלל, גם בגלל החשש לחיידק הסלמונלה.
ביצה וכולסטרול
לביצה יצא "שם רע" בכל מה שקשור לסיכון למחלות לב ולעלייה בכולסטרול, ובאמת עד לא מזמן הזהירו את הציבור מפני אכילה מרובה של ביצים.
בביצה ממוצעת יש כ- 200 מ"ג כולסטרול, וזה לא מעט ביחס לעובדה שהצריכה היומית המומלצת עומדת על  לא יותר מ-300 מ"ג ליום.
אז מצד אחד הביצים מזינות ואיכותיות, מן הצד השני הן עשירות בכולסטרול.
איך פותרים את הבעיה?   בכך שבודקים את שאר התפריט ולא רק את כמות הביצים.
כולסטרול נמצא בשפע במזונות סביבנו: בבשרים שמנים ומעובדים, מוצרי חלב וגבינות עתירות שומן, עוגות, בורקסים ומאפים, נקניקים, חטיפים וממתקים. אם ככה נראית התזונה שלכם, צריכה של ביצה כל יום באמת יכולה לתרום תוספת לא רצויה של שומן וכולסטרול.
כמובן שעדיף יהיה אם נלמד לרסן את צריכתם של מזונות עתירי כולסטרול ושומן רווי, ולתת לביצה יותר מקום בתפריט היומי. הביצה מספקת לגופנו חומרי הזנה טובים יותר מכל מה שמופיע ברשימה ולכן כדאי להעדיף אותה על פניהם.
עוד נקודה חשובה –כמו שציינתי הביצה מכילה לציטין, שזהו סוג של שומן שיודע להעלות את רמת הכולסטרול ה"טוב" הדם HDL, ועל כן הוא מאזן את רמת הכולסטרול הגבוהה שיש בביצה.
ואכן, מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מחזקים את הטענה שביצה אינה גורמת לעלייה בסיכון להתפתחות מחלות לב אצל אנשים בריאים (בעקבות עלייה בכולסטרול).
יוצאים מן הכלל הם חולי סכרת ואנשים בעלי נטייה גנטית לכולסטרול גבוה.
אז כמה לצרוך?
לאנשים בריאים ככלל מומלץ לאכול ביצה אחת ביום, בעיקר אם מדובר בילדים או באוכלוסייה בגיל השלישי, שניזונה ממזון דל יותר בוויטמינים ובמינרלים. ילדים בגיל ההתבגרות, צמחונים, ספורטאים, חולים או אנשים המחלימים מניתוחים, כוויות ושברים יכולים לאכול אפילו שתי ביצים ביום כדי לספק לגוף את החלבונים הנחוצים לבניית רקמות ולהאיץ את ההחלמה.
בישול ביצים
חשוב לבשל את הביצים מהחשש להימצאות חיידק סלמונלה, ולנטרול חומר בשם אבידין (המבטל השפעות ויטמינים מקבוצת B). צורת הבישול העדיפה ביותר היא ביצה עלומה או "ביצת 3 דקות": לבשל את הביצה במים רותחים כמו ביצה רכה, ולהוריד מהאש אחרי 3 דקות של רתיחה. כך גם משמידים חיידקים וגם שומרים על ערכה התזונתי המקסימאלי של הביצה.
אחסון וקניה
*הביצה צריכה להיות חלקה, נקייה, בגודל אחיד וללא כתמים כהים או בועות המצביעים על תחילת קלקולה.
*כדאי להקפיד שהתאריך על הביצה רחוק מספיק מתאריך הקנייה, דבר שמעיד על טריותן.
*ביצים מומלץ לשמור בקירור, ולא בדלת המקרר.
*כדי לבדוק אם ביצה טרייה, אפשר לשים אותה בקערה עם מים: ביצה לא טרייה תצוף על פני המים כי היא מכילה יותר אוויר.
* כדאי לצרוך ביצים אורגניות מאחר והתרנגולות שהטילו אותן לא קיבלו אנטיביוטיקה, חומרי הדברה במזון, דשנים והורמונים, ותנאי מחייתן טובים יותר.
 
מתכון:
חביתת ירק:  הוסיפו לביצה טרופה כף קמח מלא, עירית או בצל ירוק קצוץ, פטריות קצוצות, פטרוזיליה וכוסברה קצוצה. תבלו במלח פלפל וטגנו עם מעט שמן זית במחבת עם מכסה. 

הערך התזונתי של הביצה גבוה מאוד והחלבון שהיא מכילה נחשב לטוב ביותר.
קצת עובדות וטיפים על הביצה, והאם צריך להגביל את צריכתן בגלל הכולסטרול שהן מכילות
מה יש בה בביצה?
הביצה מכילה חלבונים מאיכות מעולה. אלו החלבונים הטובים ביותר הקיימים בתזונה ולכן כל שאר המזונות מדורגים בהשוואה לביצה.
גופנו יודע לנצל בצורה הטובה ביותר את חלבון הביצה לצורך בניית רקמות.
נוסף על כך יש לביצה ערכים תזונתיים חשובים, כמו ויטמינים מקבוצת B, ובעיקר ויטמין B2 החיוני להפקת אנרגיה ולבניית רקמות, ויטמין B6 המשתתף בתהליכים של יצירת אנרגיה, וויטמין B12 החיוני לבניית כדוריות הדם האדומות ולתפקוד מערכת העצבים, ויטמין E ,חומצה פולית, ויטמין A, ויטמין K,  וויטמין D המסייע לספיגת הסידן והזרחן. יש בה גם מינרלים רבים כמו ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, נתרן, זרחן, מנגן ויוד.
דבר נוסף שהביצה מספקת הוא שומן רווי ורב בלתי רווי וכן אומגה 3, אומגה 6 ולציטין ,שחשוב לתפקוד המוח ולשיפור הזיכרון.