צבעי מאכל

התופעות לצבעי המאכל יכולות להיות "שוליות" כמו אלרגיות, כאבי ראש, כאבי בטן, בעיות עיכול , קשיי נשימה או קשות יותר כמו הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, אסטמה ואפילו הופעת גידולים סרטניים.
אז למה בכל זאת היצרנים ממשיכים להשתמש בצבעי מאכל מלאכותיים? התשובה צפויה מראש- זה הרבה יותר זול מאלו הטבעיים. לרוב הם גם יותר עמידים לשימוש וללא טעמי לוואי.
מלבד זאת שמשרד הבריאות לא אוסר על השימוש בהם אלא רק מגביל "לכמות נאותה".
לפי תקנות משרד הבריאות לא חלה חובה על היצרן לרשום את שמו המלא של שם הצבע, מלבד כמה בודדים. כך קורה שהצרכן התמים נתקל רק באות E ולאחריה מספר.לרובנו זה לא אומר הרבה, אבל חשוב שנדע שכל צבעי המאכל,הסינטטיים והטבעיים, ממוספרים מ E-100 ועד E-181.
בחרתי לפרט על כמה מצבעי המאכל המזיקים שידועים היום, וזו רשימה חלקית בהחלט:

E-102 טרטרזין: צהוב או כתום בהיר, שכיח מאוד.עלול להימצא בממתקים, מיני מאפה, שקדי מרק, מרקים, פסטות, דגני בוקר,משקאות קלים, רטבים, שלגונים ועוד. הוא פוגע במערכת העצבים ולכן עלול לגרום להיפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז,אלרגיות, אסתמה, כאבי ראש ויש הטוענים אפילו שהוא גורם לגידולים סרטניים שונים.

E-110 סנסט ילו: צבע כתום, גם הוא שכיח מאוד. יכול להימצא במאפים, דגני בוקר, גבינה צהובה, משקאות קלים, ריבות, אבקות מרק, גלידות, ממתקים, חטיפים ועוד.

E-122 אזורובין: צבע אדום-חום שיכול להופיע במרקים, דגני בוקר, מוצרי מאפה, גלידות, ממתקים, משקאות, ג'לי, רוטב סיני חמוץ-מתוק, ריבות ועוד.עלול לגרום להיפראקטיביות, אלרגיות ודלקות עור. מסוכן לילדים ולמי שרגיש לאספירין. נחשד כגורם לסרטן.

E-124 פונסו: צבע אדום המשמש לצביעת נקניקים, מרקים, רוטב חמוץ-מתוק, לפתנים, ריבות, ג'לי, גלידות ופירות משומרים.הוא עלול לגרום ללחץ בחזה, בעיות נשימה ואסטמה, היפראקטיביות ואלרגיות.

E-129 אדום אלורה: יכול להופיע בביסקוויטים, דגני בוקר, נקניקיות, ממתקים, משקאות, מוצרי חלב, פודינג ועוד. עלול לגרום לאלרגיות, לגידולים וללימפומות. מי שסובל מרגישות בדרכי הנשימה או רגיש לאספירין חייב להימנע ממנו.

E-132 אינדיגו קרמין: צבע כחול, עלול להופיע בממתקים, דגני בוקר, מעדני חלב, גלידות, משקאות קלים, חטיפים ועוד. עלול לגרום לאלרגיות, עלייה בלחץ הדם, בעיות בדרכי הנשימה, החמרה של בעיות קשב והיפראקטיביות ואפילו לגרום לגידולים במח.

בעוד רבות ממדינות אירופה אוסרות על השימוש ברוב צבעי המאכל, ישראל מוצאת את מקומה הרבה מאחור. אבל לשמחתנו המודעות לנושא הולכת וגדלה בשנים האחרונות ואפשר למצוא יותר ויותר מוצרים שמצוין עליהם "צבעי מאכל טבעיים". זה טוב אבל לא מספיק. אנחנו כהורים וכצרכנים נבונים צריכים לבדוק טוב ממה עשוי המזון שילדינו ניזונים ממנו. נסו להעדיף מזון שיהיה קרוב יותר לצורתו הטבעית והמקורית בטבע ויהיה כמה שפחות מעובד ומתועש. השתדלו להכין יותר דברים לבד בבית כך שתדעו שאין תוספות מיותרות לאוכל.ואם כבר אין ברירה והילד מתעקש בדקו היטב את הרכיבים של המוצר וודאו שלא מסתתרים שם צבעים מלאכותיים. רצוי לבחור במוצר שצבעיו לא חזקים, שכן רוב הסיכויים שיש שם יותר צבעי מאכל.
בנוגע לצבעי המאכל הטבעיים,חשוב גם לציין שלא כולם בהכרח בריאים וחלקם אפילו מזיקים!
אני ממליצה מאוד להצטייד ברשימה של כל צבעי המאכל והסיכון שבהם ולתלות על המקרר כך שתמיד תוכלו להציץ ולבדוק. מי שמעוניין ברשימה כזו מוזמן ליצור איתי קשר במייל.

צבעים מוסיפים שמחה לחיים, אבל לא כשהם באוכל שלנו.


 

צבעי המאכל נמצאים ברבים מהמוצרים הניבטים אלינו מהמדפים. מה שנראה יפה לעין לא בהכרח יפה לבריאות, וברוב המקרים בהכרח לא

השימוש בצבעים באוכל הוא עתיק מאוד ושימש בעבר לצביעת יין, חמאה ולחם. כבר אז ידעו שצבע בוהק מושך את העין ומעורר תיאבון. אלא שהצבעים שהשתמשו בהם אז ביוון ורומי העתיקה היו טבעיים והופקו מצמחים ותבלינים.

לא כך קורה בתעשיית המזון היום. יצרני המזון יעשו הכל כדי לזכות בתשומת ליבנו ולא בוחלים בתוספי מזון כמו צבעים סינטטיים כדי לקדם את מוצריהם. לצערנו הצרכנים שנפגעים מכך הכי הרבה הם דווקא הפגיעים והרגישים ביותר- הילדים.
מזונות כמו גלידות ושלגונים, סוכריות, משקאות ממותקים, חטיפים,דגני בוקר, מסטיקים,ג'לי ושאר ממתקים הם מקור חשוד להימצאות צבעי מאכל מזיקים.

מחקרים רבים שפורסמו לאחרונה מאשרים כי רוב צבעי המאכל מזיקים לנו. בראש הרשימה מופיעים הצבעים הכהים כמו שחור, סגול, כחול וגם חלק מהצהובים ואדומים.חלק מהצבעים הם נגזרות של נפט, זפת או פחם, ולמעשה אף אחד לא היה מעלה בדעתו לקרב את זה לפיו אם לא הצבע המטעה.