צליאק

כיצד מאבחנים צליאק?
פשוט מאוד לאבחן צליאק. האבחון כולל בדיקת דם סרולוגית, שבה מאותרת בדם נוכחות של ארבעה נוגדנים נגד המרכיב גליאדין. אבחון מוחלט דורש גם בדיקה פתולוגית של חלק מהמעי, תחת מיקרוסקופ, שמוכיחה שהשינויים ברירית המעי תואמים את מחלת הצליאק.
סימפטומים
כאשר חולה צליאק אוכל גלוטן, הגוף מגיב בדרך כלל בשלשול, כאבי בטן, הקאות, בטן נפוחה.  במצבים כרוניים או חמורים יותר תהיה דלקת ופגיעה של ממש בריריות המצפות את המעי , דבר שיכול לפגוע בספיגת חומרים חיוניים מהמזון. על כן אנמיה מחוסר ברזל נפוצה מאוד בקרב חולי צליאק, וכן גם חוסרים תזונתיים נוספים שמקורם בתת ספיגה במעי הדק.
סימנים נוספים לצליאק יכולים להיות ירידה במשקל, עצירות, נשירת שיער,תפקודי כבד לא תקינים, אפטות בפה, אי סבילות ללקטוז, פגיעה באימייל השן, מחלות חוזרות במערכת הנשימה וכן תופעות התנהגותיות כמו קשיי ריכוז, היפראקטיביות ודיכאון.
סיבוכים אפשריים מצליאק:
במצב שהמחלה לא מאוזנת והחולה ממשיך לאכול גלוטן, נוצרת דלקת כרונית במעיים ונוצרות כאמור גם בעיות ספיגה.  מצב זה יכול לגרום לסיבוכים כגון:

  • אוסטאופרוזיס (ירידה בצפיפות העצם)- ספיגת הסידן במעי נפגעת.
  • אנמיה- ספיגת הברזל במעי נפגעת
  • בעיות פוריות, הפלות, מומים מולדים, פגיעה בהתפתחות המוח אצל ילדים- בגלל חסרים תזונתיים
  • תת תזונה, קומה נמוכה, חוסר גדילה והתפתחות.
  • סיכון מוגבר ללקות בסוגי סרטן שונים כמו סרטן המעי הגס ולימפומה.

הטיפול
הטיפול היחיד שמוצע לחולי צליאק הוא גם ההגיוני ביותר- פשוט להימנע מגלוטן. אנשים אלו מגיבים בהחלמה מלאה לטיפול תזונתי נכון, ועד מהרה רירית המעי משתקמת והרגשתם משתפרת פלאים.
הבעיה היחידה המתלווה לצליאק היא הצורך בתזונה מיוחדת השונה בדרך כלל מהתזונה הנפוצה סביבנו. מעבר לאי נוחות, לילדים זה עלול אף לגרום לבעיות חברתיות. לכן חשוב להיות קשובים לנושא ולדעת שיש היום היצע גדול של מזון נטול גלוטן בחנויות טבע וגם באתרי האינטרנט השונים.
דבר נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת- סטרס מחמיר את תופעות המחלה!
מה מותר לאכול?
מזונות נטולי גלוטן בלבד (להבדיל ממזונות דלי גלוטן)
פירות, ירקות, אורז ומוצריו, תפו"א, בטטות, קטניות, בשר, עוף, דגים, ביצים, אגוזים, גרעינים, בוטנים, טחינה, תירס, דוחן, כוסמת, קינואה, זרעי פשתן.
לגבי מוצרי חלב- בעיקרון הם נטולי גלוטן כמובן אבל צריך לשים לב האם אין רגישות ללקטוז (סוכר החלב). מאחר ורירית המעי פגועה, יכול בהחלט להיווצר קושי בעיכול מוצרי חלב (ולפעמים זהו מצב זמני).
מה אסור לאכול?
חיטה ומוצריה: לחם, פסטה, מאפים, נבט וסובין חיטה, פירורי לחם, עוגות....כמו כן גלוטן נמצא גם בקוסקוס וסולת, בורגול, שיפון, שעורה, כוסמין, גריסי פנינה, דגני בוקר, לתת ובירה, שיבולת שועל.
מזונות "סמויים":
חשוב לבדוק את רשימת הרכיבים על תווית המוצר כדי לנסות לאתר גלוטן. למזונות רבים מוסיפים לפעמים קמח מסיבות שונות, דוגמאות- נקניקים ונקניקיות ,מוצרי עוף, דגים ותחליפי בשר מעובדים, אבקות מרק, תערובות תבלינים, מיצוי וניל עם אלכוהול, חלב עמיד, פיצוחים ופירות יבשים, רוטב סויה.
עמותת צליאק בישראל הוציאה מדריך כיס למוצרי מזון ללא גלוטן, אפשר לרכוש את המדריך מהעמותה.

מהי מחלת הצליאק?
מחלת הצליאק, בעברית כרסת, היא מחלה תורשתית בה הגוף מגיב נגד אחד ממרכיבי הגלוטן הנקרא גליאדין. הגלוטן הוא בעצם סוג של חלבון והוא נמצא בחיטה וכן בדגנים נוספים כמו שעורה, שיפון ושיבולת שועל.
אכילה של גלוטן על ידי חולה צליאק תגרום לתגובה דלקתית בגוף ותעורר את מערכת החיסון לפעול נגד הרירית העוטפת את המעי הדק. הדבר יתבטא בשלל סימפטומים, ולא כולם יופיעו במערכת העיכול. מכאן הכינוי מחלת "אלף הפנים".
צליאק הינה מחלה עם קשר תורשתי היכולה להופיע בכל גיל ובדרגות חומרה שונות. אם בעבר נחשבה המחלה למחלת ילדות, היום יודעים על יותר ויותר מבוגרים שמדווחים על צליאק, ומבינים שהמחלה הייתה לא מאובחנת ופעמים רבות זוהתה כתסמונת המעי הרגיז IBS.
עבור אדם שאובחן כסובל מצליאק- האבחנה היא לכל החיים. כלומר אי הסבילות לגלוטן לא חולפת אף פעם.