תפוח אדמה או בטטה?

אנשים החשופים לקרינת השמש, מעשנים, צורכים אלכוהול או אנשים החשופים לחומרים כימיים זקוקים למנות גדולות יותר של בטא קרוטן.
על מנת להקטין נזקי קרינה אפשר לאכול פירות או ירקות המכילים את הבטא קרוטן לפני כל חשיפה לשמש, לדוגמא: גזר, דלעת, דלורית, משמש, מנגו, פלפלים אדומים וצהובים, כל העלים הירוקים למיניהם וכמובן גם הבטטה.
חלק מהבטא קרוטן הופך בגוף לויטמין A שהינו בעל חשיבות גדולה למערכות רבות ושונות כגון מערכת הראיה, מערכת השלד , מערכת הרבייה, גדילה, מערכת החיסון, וגם שמירה על עור יפה.

הבטטה עשירה בעמילן ובסוכרים וזה מה שמקנה לה את טעמה המתוק.
אך מכיוון שיש בה גם הרבה סיבים תזונתיים, הם כמו בולמים ומפריעים לסוכרים להיכנס לזרם הדם והתוצאה תהיה כניסה איטית ומבוקרת של הסוכר לדם (מה שנקרא אינדקס גליקמי נמוך) וגם "פחת"- חלק ממנו פשוט יקשר לסיבים האלו ויצא החוצה מהגוף מבלי שיתעכל. נהדר לא? חכו, יש עוד.
הבטטה מכילה גם ויטמינים מקבוצת B, אשלגן, מגנזיום, סידן וויטמין C.
אין בה כמעט שומן ,היא דלה יחסית בקלוריות  ולפי הרפואההסינית בטטה היא אחד המזונות המומלצים בדיאטת הרזיה.
הבטטות מתאימות לבישול, לאידוי, לאפיה ולטיגון ואפילו לסחיטה כמיץ טבעי.

הבטא קרוטן, כמו כל הפיטוכימיקלים, עמיד לטמפרטורות קיצוניות, ולכן לא נפגע בבישול .
בכל צורות ההכנה, כדאי לא לקלפן, שכן הקליפה עשירה בסיבים תזונתיים.
מומלץ מאוד להוסיף קצת שמן כשלהוא (שמן זית ,שמן שומשום, מעט חמאה או שמנים צמחיים אחרים) כשמבשלים את הבטטה כדי לשפר את ספיגת המרכיבים שבה.
 
מתכון פשוט וטעים להפליא: לפרוס בטטה לפרוסות בעובי 1-2 ס"מ, להזליף מעט שמן זית, בוזקים מלח, פלפל שחור, רוזמרין- מה שאוהבים. אופים בחום בינוני עד שהבטטה מתרככת.
לבריאות!
 

 

הדמיון בין 2 "התפוחים" לפעמים מבלבל. הבטטה עשירה בבטא קרוטן, ויטמינים ומינרלים,סיבים תזונתיים ולרוב עדיפה על תפוח האדמה

אז מה בין תפוח אדמה לתפוח אדמה מתוק (בטטה)? מלבד השם הדומה, כמעט שום דבר.
שניהם אמנם פקעות, אך הם שייכים למשפחה בוטנית שונה לחלוטין.

למרות שתפוח האדמה עשיר במינרלים כגון אשלגן, סידן ומעלותיו רבות אף הן, אפשר לזקוף לזכות הבטטה יתרונות רבים:
צבעה הכתום מעיד עליה שהיא עשירה מאוד בפיגמנט בשם בטא קרוטן:
זהו פיטוכימיקל (חומר כימי טבעי המיוצר ע"י הצמח), שבאכילתו עוזר לנו למנוע תהליכים סרטניים, להאט תהליכי הזדקנות, להלחם בדלקות, ולנקות את הגוף מרעלים.
הוא גם משמש כמסנן קרינה עבור הצמח, ובמידה מסוימת גם לנו.