כשהפנים על הפנים- אקנה


מה הסיבות העיקריות לאקנה?
בגדול התופעה מופיעה דווקא בגיל ההתבגרות בגלל שינויים הורמונליים שגורמים לבלוטות החלב להגביר את הפרשתן. מכאן ברור מדוע התופעה מתגברת בדרך כלל לפני קבלת הוסת אצל נשים ונערות. אבל מעבר לכך מעורבים פה גם גורמים תורשתיים, לחץ ומתח נפשי (ובגיל ההתבגרות יש הרבה כאלו), תזונה לא מאוזנת, קשיי עיכול ורגישות למזון, חוסרים תזונתיים, עישון והפרעה בחילוף החומרים של שומנים וסוכרים. גורמים נוספים העלולים להחמיר את המצב הם חוסר היגיינה או לחילופין שימוש עודף במוצרי קוסמטיקה, סבונים, איפור ותכשירים שומניים לשיער. הזעה מרובה עלולה להגביר את סתימת הנקבוביות וליצור דלקת, וגם חיטוט ו"פיצוץ" הפצעונים עלול להחמיר את האקנה ולהשאיר צלקות.
 
צריך להזכיר גם את הפן הפסיכולוגי של בעיית הפצעונים. פצעים על הפנים, ובמיוחד בגיל רגיש ועדין כמו גיל העשרה, הוא לא דבר קל להתמודד איתו. בעולמנו בו מייחסים חשיבות כל כך גדולה למראה חיצוני- דימוי עצמי נמוך, בעיות חברתיות וחרדה הם רק חלק ממגוון ה"ריקושטים" שבעיה כמו אקנה עלולה ליצור בנפשו של אותו אדם הסובל ממנה. יתרה מזאת- מצב רגשי כזה עלול ליצור מעגל של מתח נפשי וסטרס גדול שרק יחמיר את האקנה, ולא יאפשר ריפוי מהיר של העור והנפש.
לכן יש להתייחס בחשיבות רבה גם לגורמים אלו, ובמידת הצורך לטפל בהם כחלק מהטיפול הכולל בבעיית האקנה.

אז מה עושים??
הרפואה הקונבנציונלית מציעה מגוון פתרונות לאקנה- מתכשירים למריחה מקומית, דרך אנטיביוטיקה ועד רואקוטן שזו תרופה חזקה ויעילה אך מעלה משמעותית את הסיכון לפגיעה בכבד ולכן מצריכה מעקב רפואי כל זמן שנוטלים אותה. בצדק רב לא ממהרים הרופאים לטפל עם רואקוטן אלא במקרי אקנה קשים.
כל התרופות האלו, יעילות ככל שיהיו, אינן מביאות לידי ריפוי ואיזון של הגוף אלא לרגיעה בלבד בהופעת הפצעונים. ומלבד היותן פוגעות בבריאות לכשעצמן, כשמפסיקים לצרוך אותן המצב בדרך כלל חוזר לקדמותו.
בראיה נטורופתית אקנה הוא רק סימפטום חיצוני לחוסר איזון שמתרחש עמוק בגוף.
הטיפול הנטורופתי לוקח בחשבון גורמים רבים ומותאם באופן אישי לכל אדם ואדם.

טיפול
הנה כמה טיפים וכלים טיפוליים שאפשר להיעזר בהם במצב של אקנה:
1. תזונה. העור נותן ביטוי חיצוני לעודף שומן וסוכר בתזונה, חוסר בויטמינים ומינרלים, אלרגיות ורגישויות למזון, עצירות, הצטברות רעלים בגוף ועוד.במצב של אקנה מומלץ להימנע לחלוטין ממזונות מטוגנים או כאלו עם אחוז שומן גבוה כמו בשר שמן, חמאת בוטנים, גבינות שמנות וכו'. לעומת זאת לא לוותר בשום אופן על השומן בריא שנמצא בשמנים איכותיים בכבישה קרה, גרעינים, אגוזים ושקדים לא קלויים, טחינה, אבוקדו, דגים, פשתן. להמעיט ככל האפשר בסוכרים פשוטים ובמוצרי מתיקה, קמח לבן ומוצריו,שוקולד,אלכוהול. כל אלו מעלים את רמות האינסולין, שעלול לעלות את רמת הטסטוסטרון ובעקבות כך להחמיר את הבעיה. גם עודף מלח אינו מומלץ פה. כן כדאי להרבות באכילת פירות וירקות (הרבה כתומים!), דגנים מלאים, חלבונים איכותיים: דגים, מוצרי סויה וקטניות אחרות, ביצים, מוצרי חלב (עדיף עיזים) דלי שומן ומדי פעם גם עוף בלי העור. מזונות טובים נוספים: שמרי בירה, נבט חיטה,דובדבנים, רימונים, עלים ירוקים ושתיית מיץ עשב חיטה.
במקרים מסוימים אמליץ על ניקוי של הגוף מחומרי פסולת המצטברים בו, ובמקרים אחרים כדאי לבדוק האם ישנן רגישויות למזונות כלשהם. כל מקרה דורש התייחסות אישית.
2. להרבות בשתייה איכותית- מים מינרליים, מיצי פירות וירקות טבעיים, תה צמחים. הנוזלים חיוניים ביותר להזנה ולתהליך התחדשות העור.
3. צמחי מרפא לאיזון הורמונלי. פצעונים יכולים לרמוז על רמת הורמונים גבוהה בדם- תופעה שכיחה בעיקר בגיל ההתבגרות.אמנם התופעה טבעית, אבל ניתן לאזנה על ידי צמחי מרפא ובכך להביא להטבה משמעותית באקנה ובשאר התופעות ההורמונליות אם קיימות (כמו תסמונת קדם וסתית למשל). בחירת הצמחים הינה אינדיבידואלית לכל אדם ומתייחסת לכלל הגורמים המשפיעים על המצב.
4. במקרים רבים תוספת של תוספי מזון כגון אבץ פיקולינט, ויטמין A או בטא קרוטן, חומצות שומן חיוניות אומגה 3 ואומגה 6, ויטמין E ,ויטמין C, קומפלקס ויטמיני B ופרוביוטיקה – עשויה לתרום לשיפור תוצאות הטיפול.
המלצה- כדאי להשתמש בהם כתמיכה לטיפול ולא כטיפול העיקרי. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע לגבי מינונים,אופן הלקיחה ושילובים בין התוספים.
5. להוריד את רמות המתח. זה נכון לכל בעיה רפואית כלשהיא, וגם כאן הקשר בין הגוף לנפש הוא בלתי נפרד ואין להתעלם ממנו.מחקרים רבים מראים כי מצבי לחץ מחמירים את מצב האקנה וההשערה היא כי הורמוני המתח כגון אדרנלין, המשתחררים מבלוטת יותרת הכליה, גורמים להפרשת שומן בעור.
דיברתי רבות בעבר על הדרכים להירגע, ובקיצור אסכם שכל דרך היא כשרה להשגת המטרה- ספורט, מוזיקה, ספר, אמבטיה מפנקת, תה צמחים מרגיע, עיסוי, נשימות, מדיטציה...כל מה שעושה לנו שאנטי בנשמה.
6. הטיפול החיצוני בפנים צריך להיות עדין- בשום אופן לא לשפשף את העור חזק מדי, או לגרות אותו עם חומרים כימיים חזקים. הסבון צריך להיות עדין ומתאים לעור רגיש, אני יכולה להמליץ על סבון מתוק (סבון נוזלי המופק מסלק סוכר).
מסיכה לפנים: לערבב 3 כפות אדמת חוואר או חימר ירוק עם מעט מים עד לקבלת מרקם רך וגמיש שניתן למרוח. אפשר להוסיף עוד 2 טיפות שמן אתרי ברוש או ג'וניפר. למרוח על פנים נקיות, להמתין כ-20 דקות או עד שיתייבש ולשטוף במים חמימים.
לייבוש פצעונים ניתן למרוח בעזרת מקלון צמר גפן טיפה של שמן עץ התה או לבנדר, או שניהם, נקודתית על הפצע. לפני כן כדאי למרוח טיפה על גב כף היד רק כדי לבדוק האם יש רגישות לאחד השמנים.

לסיכום- בעיית האקנה לרוב לא מתחילה ולא מסתיימת רק בפנים. על כן הטיפול בה צריך להיות הוליסטי ולהתייחס לכל אותן סיבות וגורמים אפשריים, ולא כדאי להסתפק רק בטיפול מקומי לעור הפנים.

 

אקנה- או בשמה הנפוץ "פצעי בגרות", הינה בעיית עור שכיחה ביותר. 80% מבני הנוער כיום סובלים מאקנה בדרגות חומרה שונות- מפצעונים אחדים ועד ציסטות עמוקות שלעיתים משאירות צלקות.
ולמרות זאת, על אף שהמנגנון דומה, מערכת הגורמים להופעת הפצעים שונה לעיתים בין אחד לשני.
איך נוצר פצעון?
מקור הבעיה בבלוטות החלב שמפוזרות על גבי שכבת הדרמיס בעור: באופן נורמאלי הן מייצרות חלב ותערובת של שמנים ודונגים לשם הגנה על העור ושמירה על לחותו. חומרים אלו מתנקזים לשכבה החיצונית של העור דרך תעלות מיוחדות. בגלל שינויים הורמונליים בגיל ההתבגרות, הבלוטות מגבירות את הפרשתן, ובמקביל תאי העור בפתח התעלה מייצרים עודף של קרטין שחוסם את התעלה ויוצר מעין "פקק שחור". חיידקים שמגיעים למקום מוצאים שם גן עדן אמיתי, וכך נוצר שם פצעון מוגלתי ודלקתי- או בשמו המקובל "חצ'קון".