היפר אקטיביות והפרעות קשב וריכוז בילדים- טיפול טבעי 

ההערכה היא כי מהפרעות אלו אכן סובלים כ- 5% מכלל הילדים, כאשר מספר הבנים גדול פי 3 ממספר הבנות (וכ – 4% מהמבוגרים).  אולם רבים אחרים "מאובחנים" בשל לחץ של המורים  ומסגרות החינוך השונות אשר חסרות בכוח אדם וכלים להתמודדות עם תלמידים בעלי הפרעות קשב וריכוז.
הילדים שלנו גדלים בעולם בו הדרישות מהם הולכות וגדלות בעוד מערכת החינוך חסרה בכוח אדם וכלים להתמודדות עם כמות התלמידים בכיתה, והצרכים השונים של כל תלמיד.
לכן, בשנים האחרונות, תרופת הריטלין ניתנת בקלות יחסית וכך קל יותר להורים ולמורים להתמודד עם ילדים שנחשבים לגורמים מפריעים בגנים ובבתי הספר. במקביל גוברת הביקורת על כמות הילדים שמקבלים ריטלין והורים רבים התעוררו בשנים האחרונות ומחפשים פתרונות.

הידעתם?
ריטלין וקונצרטה הן תרופות הרשומות בישראל תחת פקודת הסמים המסוכנים. הן מכילות את אותו חומר פעיל: מתיל פנידאט, שהינו סם מרץ מעורר, אשר דומה במבנהו הכימי, בהשפעתו ובדרך פעולתו לקוקאין..
לתרופות אלו סכנת התמכרות ותופעות לוואי לא-רצויות, כמו עלייה בלחץ הדם ובקצב הלב, אובדן תיאבון, קשיי שינה.כאבי ראש ובטן, שינויים במצב הרוח ובחלק מן הילדים אשר נטלו ריטלין לתקופה ארוכה , נצפה פיגור בגדילה

מעבר לכך שאנחנו בעצם מסממים את הילדים שלנו, אנחנו פוגעים גם בחינוך שלהם. מלמדים אותם שבעיות פותרים ע"י בליעת כדור במקום לעזור להם לרכוש כלים ללמידה, לתת להם את תשומת הלב הנדרשת להם ולפתח יכולת להתמודד עם הקשיים שלהם שלרוב מגיעים עם יתרונות רבים בתחומים אחרים. אלה בד"כ ילדים יצירתיים יותר, רגישים יותר שמתן התרופה מדכא את היחודיות שלהם. ומעלה את השאלה האם ההישגים שלהם שעבורם הם מקבלים חיזוקים חיוביים מהסביבה וההורים הם אכן ההישגים שלהם או שהם תלויים בתרופה.

כל זאת ועדיין לא הזכרנו את אי-הוודאות לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של התרופות והחשש מתופעות לוואי לא-רצויות, כמו:
·         עלייה מתונה בלחץ הדם ובקצב הלב. ביולי 2009 התפרסם מחקר מדעי בכתב העת לרפואת ילדים, אשר מצא ששימוש בתרופות לטיפול ב-ADHD מגביר את הסיכון ללקות בבעיות לב וכלי דם אצל כ-20% מהילדים ובני הנוער.
·         איבוד תיאבון שעלול להוביל לירידה במשקל.
·         קשיי שינה.
·         יובש בפה.
·         כאב ראש.
·         כאב בטן.
·         שינויים במצב הרוח
·         פיתוח תלות והתנהגות בלתי צפויה
·         בחלק מן הילדים אשר נטלו ריטלין לתקופה ארוכה , נצפה פיגור בגדילה

בנוסף, הניסיון המצטבר מלמד כי במרבית המקרים, הטיפול התרופתי אינו מספק פתרון מלא וכולל מאחר והפרעות קשב וריכוז לעיתים מלוות בקשיים חברתיים, חרדות ודכאונות, מצבי רוח משתנים, התפרצויות זעם, ועוד.
הורים מדווחים כי הילד שלהם הפך ל "זומבי" , איבד את שמחת החיים שלו, את היחודיות שלו.
דבר זה מביא הורים רבים לחיפוש פתרונות אחרים, טבעיים ושלמים יותר.

הטיפול הטבעי בהפרעות קשב וריכוז מתייחס למספר נקודות חשובות:

























1. קפיצות סוכר

מעגל הסוכר :  
















גלוקוז= סוכר. עליה חדה בגלוקוז בדם גורמת לשחרור אינסולין בכמות רבה (אינסולין הוא הורמון החיוני להכנסת הסוכר לתאים ), כמות גדולה של אינסולין גורמת לירידה חדה של גלוקוז בדם.  הירידה ברמת הגלוקוז בדם גורמת לחולשה ועייפות, ולשחרור אדרנלין  שמטרתו שיחרור סוכר לזרם הדם. הימצאות של אדרנלין בדם, גורמת לתסמינים הדומים להתקף חרדה: עצבנות, הזעה (זיעה קרה), רעד ודפיקות לב.
ישנם ילדים הרגישים יותר למצבים אלו. חישבו על ילד כזה אשר אוכל בבוקר מזון עם כמות סוכר גבוהה כמו קורנפלקס עם חלב, פרוסת לחם לבן עם שוקולד ועוד.
עד שהוא מגיע לביה"ס ולתחילת יום הלימודים, הגלוקוז בדמו כבר יורד באופן חד, הוא מתחיל לנוע בחוסר סבלנות בכסאו, קשה לו להתרכז וההמשך ידוע מראש.
הפתרון – מעבר לתזונה עם פחות סוכרים זמינים, שילוב הסוכר במזון חלבוני, מזונות מלאים, קטניות, אגוזים שונים, פירות וירקות.
 
 
2. אלרגיות ואי סבילות למזון

המזון שלנו כיום מכיל הרבה תוספי מזון -
תוסף מזון – רכיב שמוסף למזון, להשגת מטרה טכנולוגית ביצור או שיווק המוצר.
זה כולל: צבעי מאכל, וחומרי טעם מלאכותיים, מווסתי חומציות, חומצות, מעכבי חמצון, מתחלבים, מחזקי טעם, חומרים משמרים, מייצבים,  ממתיקים,  מסמיכים, מקרישים, עמילנים מעובדים ...
לפי החוק תוספים אלה מצוינים בשמם או במס' שמתחיל באות E. למשל טרטראזין שהוא צבע מאכל צהוב נקרא E-102 .
ישנם אף תוספים שחייבים להופיע בשמם המלא – כמו טרטראזין, מונוסודיום גלוטאמט וסולפיט, עקב רגישות של אוכלוסיה מיוחדת או מחקרים שמראים סיכון מסוים לאוכלוסיות ספציפיות.
חלק מהילדים אשר סובלים מהפרעות קשב וריכוז מגלים רגישות לחומרים סינטטים אלה אשר מחמירים את מצבם.
מחקר שנערך בנושא הראה עלייה משמעותית בסימפטומים בקרב ילדים שצרכו מיץ תפוזים תעשייתי מועשר בטארטרזין.
 
בנוסף, ילדים הסובלים מאלרגיות ואי סבילות למזונות שונים כמו – חיטה, חלב, בוטנים, פירות הדר ועוד יכולים להגיב בחוסר שקט ועצבנות, דבר שיגרום בטעות למחשבה שהם סובלים מהפרעות קשב וריכוז .
איתור אלרגנים והפחתתם בתזונת הילדים מביאים לשיפור ניכר בהתנהגות הילד .
הפתרון – הפחחת מזונות מעובדים עד כמה שניתן, וקנייה מודעת אחרי קריאה של רכיבי המוצר

למאמר בנושא - איך לקרוא את התווית על המוצר
 

3. חסרים תזונתיים
חסרים של חלבון, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות יכולים להשפיע באופן משמעותי על מערכת העצבים ועל היכולת להשאר בקשב וריכוז לאורך זמן. לא רק על ילדים, גם על מבוגרים הסובלים מבעיות קשב וריכוז ובעיות זיכרון.
 
  • חוסר בברזל ברזל חיוני להולכת חמצן תקינה לכל רקמות הגוף, כולל המוח
  • חוסר בחומצות שומן חיוניות חומצות שומן מסוג אומגה 3 נמצאות בריכוז גבוה במוח , וחיונית להתפתחות תקינה של המוח בילדים . חוסר בהן מתאפיין בבעיות התנהגות ולמידה, בעצבנות ובבעיות שינה .
  •  חוסר בויטמיני  B -  משפחת ויטמיני B הינה קבוצת ויטמינים החיוניות לתפקוד תקין של מערכת העצבים: מצב רוח, התמודדות עם לחצים, שינה איכותית. אחד הבולטים במשפחה זו הוא ה B12, אשר במחסור משמעותי שלו ניתן אף לראות תסמינים דמויי דמנציה או אלצהיימר.
  • חוסר במגנזיום עלול לגרום לתופעות כגון : עצבנות , חוסר שקט כתוצאה מחרדה, תנועות עצבניות, " טיקים " והתכווצויות שרירים.
  • חוסר באבץ אבץ הוא מינרל חיוני להתפתחות תקינה ויש מחקרים אשר הראו קשר בין מחסור באבץ להפרעות קשב וריכוז.

הפתרון – תזונה עשירה ומגוונת העשירה בויטמינים ומינרלים
  
4. פעילות גופנית
פעילות גופנית מספקת – לפריקת עודף מתח ועודף אנרגיה , להעלאת מצב הרוח , לשיפור תחושת הערך העצמי והבטחון העצמי . לשיפור היכולות החברתיות.
 
5. צמחי מרפא
היתרון הגדול של שימוש בצמחי מרפא הוא שהם פועלים באופן שלם על הגוף ולכן במקום רק להשפיע על המוח, הם מחזקים את כל הגוף, את זרימת הדם, את תהליכי העיכול, ספיגת חומרים חיוניים מהמזון וחיזוק מערכת החיסון.
הם משפרים את רמות האנרגיה, מצב הרוח, מפחיתים סטרס ומסייעים בהרגעה ומיקוד. עוזרים לשמור על ערנות, קשב וחדות מחשבה.  מתאימים גם לילדים היפראקטיביים.  מתאימים גם למבוגרים.
צמחים פופלאריים בעולם לנושא זה הם:
 
Salvia officinalis, מרווה רפואית, Sage
המרווה היא צמח מרפא בעל פעילות רחבה ומופלאה. מחקרים הוכיחו כי תמצית מרווה יכולה לשפר את הזיכרון, ערנות ומצב הרוח. המרווה היא צמח ידוע ביכולתו  לטיפול בבעיות קיבה ומעיים ואחד היחידים אשר יודע לעזור ביעילות במקרים של הזעת יתר וגלי חום. צמח מרפא זה אסור לשימוש במהלך ההריון או הנקה.
 
Rosmarinus officinalis, רוזמרין רפואי, Rosemary
רוזמרין הינו צמח מרפא הידוע ביכולתו להמריץ זרימת דם. הוא ידוע בכינויו "צמח הזיכרון". מלומדים יוונים הכניסו ענפי רוזמרין לשיערם בזמן הלמידה כדי לשפר את יכולת הריכוז שלהם.
בשל יכולתו להמריץ דם למוח, הוא משפר ביצועים מנטליים -  זיכרון,יכולת ריכוז ומיקוד ומשמש בטיפול בהפרעות קשב וריכוז
 
Ginkgo biloba, גינקו דו-אונתי, Ginkgo
אחד מצמחי המרפא הנחקרים והנמכרים ביותר בעולם.  ידוע בהשפעתו המיטבית על מערכת העצבים והמח.
משפר זרימת דם באופו ספציפי למוח ועל כן יעיל במניעת באלצהיימר ודמנציה, שיפור עירנות, הזכרון, ויכולת הריכוז. הוא מחזק כלי-דם, ובעל תכונות נוגדות חמצון.
 
Scutellaria lateriflora, קערורית, Skullcup
צמח מרפא עדין ומרגיע, מתאים מאוד לטיפול בילדים. משמש לטיפול במגוון רחב של מצבים הקשורים למערכת העצבים, הוא מרגיע מצבי מתח נפשי, עוזר להרגיע חרדות,  אנטי עוויתות שרירים ונוגד פירכוסים. טוב לשימוש במצבי לחץ ותשישות.
מתאים מאוד לטיפול בהיפראקטיביות.
 
Bacopa monnieri , פשטה שרועה , Brahmi
הבקופה היא צמח מרפא מאוד פופלארי וחשוב ברפואה ההודית המסורתית (איורוודה). היא מגבירה נוירוטרנסמיטורים במוח המעורבים בחשיבה, למידה וזיכרון. היא מתאימה לטיפול במחלת אלצהיימר, שיפור זיכרון, חרדה, הפרעות קשב והיפראקטיביות , מצבי אלרגיה, וכמחזקת כללית להתמודדות עם מתח.

 

בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה ההולכת וגוברת של מספר גדל והולך של ילדים המאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז ברמות שונות.
הפרעות קשב וריכוז מתחלקות לשני סוגים עיקריים:

ADD -   Attention Deficit Disorder

ADHD -  Attention Deficit Hyperactivity Disorder  - 
הכוללת בתוכה גם אלמנט של היפראקטיביות, תנועתיות יתר ואימפולסיביות