ט״ו בשבט

בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים, עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. עקב כך ריכוז הסוכרים עולה עד מאוד- זו הסיבה שפירות יבשים הם עתירי קלוריות ואכילה מרובה עלולה לגרום להשמנה.
הפירות היבשים עשירים בסיבים ולכן יכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה, בפרט לאלו הסובלים מעצירות. יחד עם זאת, יש לשים לב לשתות במקביל בצורה מספקת על מנת לא לגרום לתופעה ההפוכה.
 
הנה פירוט קצר על כמה מהפירות היבשים:
תמרים- התמר מקל עלמערכת העיכול ונחשב משלשל טבעי וכמו כן עשיר מאוד באשלגן, ברזל, סידן ולסיבים תזונתיים.
תאנים- תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים אצל אנשים רגישים. הן מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים.
שזיפים- שזיפים מכילים ריכוז גבוה של סוכר, יחד עם זאת הם מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. יש בהם גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצה B. שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים והן נוכחות חומר בשם איסטין, בעל השפעה משלשלת.
 
באשר ל "פיצוחים" (אגוזים, שקדים, גרעינים), הם אמנם מכילים אחוז שומן גבוה (פרט לערמונים!), אך רוב השומן בהם אינו רווי ומורכב מחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות. גם כאן כדאי לזכור לא להגזים בכמויות שכן כמות גדולה של שומן, גם אם הוא ממקור בריא, עלול לגרום להשמנה.
על מנת לשמור על ערכם התזונתי הגבוה,מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית, ללא קלייה וללא מלח.
בזמן הקניה חשוב להקפיד שיהיו טריים ומאוחסנים היטב.
שקדים- השקדים הם בעלי ערך תזונתי גבוה, הם עשירים ברכיבים תזונתיים החשובים לתפקוד תקין של הגוף: סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן אבץ, סיבים תזונתיים,ויטמין E, ויטמינים מקבוצה B ובמיוחד חומצה פולית. שקדים מהווים מקור טוב לחלבון, אם כי החלבון בשקדים איננו מלא.
הכי מומלץ והכי טעים להשרות את השקדים כמה שעות בכוס מים פושרים, לקלף ולאכול.
אגוזי מלך- מומלצים לשמירה על הלב וכלי הדם .יש בהם אשלגן, מגנזיום, סידן,ברזל, אומגה 3, ויטמין E וחלבון. בסלט, במטבלים או סתם ככה איך שהם.
אגוזי ברזיל- בדומה לאגוזי המלך, גם הם עשירים בחומצות שומן חיוניות, חלבון, ויטמין E, סידן, ברזל, אשלגן, ויטמינים מקבוצה B, אבץ ונחושת. אבל בנוסף יש בהם כמות עצומה של סלניום- מינרל בעל תכונות נוגדות חמצון חזקות ואנטי סרטניות. כמות הסלניום באגוזים הללו כה גבוהה, עד כי מספיקים 2 אגוזים ליום על מנת לספק לגוף את כל הכמות הדרושה לו, וכל המוסיף גורע. אגוזי ברזיל טובים לשמירה על שיער בריא וציפורניים חזקות. שימו לב שהם לא "פצועים" אלא חלקים ושלמים כי הם נוטים להתחמצן בקלות.
הדרך הטובה ביותר לאכול פירות יבשים, או פירות בכלל, היא לשלבם עם מספר אגוזים או שקדים. לפירות (במיוחד היבשים) יש ערך גליקמי גבוה, והשומן של "הפיצוחים" מרסן את קצב כניסת הסוכר לדם ומוריד את הערך הגליקמי.
 
בזמנים עברו היו משאירים את הפירות להתייבש בשמש , מה ששמר על הערך התזונתי שלהם.
כיום מקובל לשמר פירות גם באמצעים פחות טבעיים, כמו תנורי חימום שמייבשים את הפירות בטמפרטורות גבוהות, כימיקלים כמו גופרית דו חמצנית לשמירת צבע הפירות, חומרי זיגוג, צבעי מאכל ובחלק מהמקרים גם מוסיפים סוכר.
אלו הן תוספות מיותרות שמזיקות לבריאות וגורעות מערכם התזונתי של הפירות, ובמקרים מסוימים אף עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות כמו אסטמה, מיגרנות, כאבי בטן.היות והפרי היבש מצומק ועני בנוזלים, אותם רעלים מגיעים לגופנו בריכוז גבוה ויש לשים על כך את הדעת, ובמיוחד כשמדובר על ילדים שמשקלם גופם קטן משל מבוגרים.
על כן אני ממליצה בחום לקנות רק פירות יבשים אורגניים. אפשרות זולה יותר ולא פחות מוצלחת- ייבשו בעצמכם בבית! את רוב הפירות ניתן פשוט להניח כמו שהם על גבי משטח או רשת כדי להרחיק חרקים, במקום מוצל ומאוורר ללא לחות או בשמש קיץ חזקה ולחכות מספר ימים. אגסים, תפוחים ופירות גדולים אחרים ניתן לחתוך לפרוסות דקות (עם חור בליבה של הפרי) ,להשחיל על חוט ולהשרות במקום מאוורר.
בצורה כזו אפשר לייבש כמעט כל פרי.
את הפירות היבשים כדאי לאחסן במקום יבש ומוצל, ובקיץ אפשר אפילו במקרר.
 
מתכון לגרנולה ביתית (מצוינת!) של הנטורופתית שני ריף- פרופסורסקי:
החומרים:1 ק"ג שיבול שועל (קווקר) עבה, 4 כפות נבט חיטה, 2 כפות שמן קנולה/חמניות בכבישה קרה, 1/4 ק"ג תערובת אגוזים, שקדים קלופים וזרעים- קצוצים גס, 1/2 ק"ג תערובת פירות יבשים קצוצים, 1 כפית קינמון, 1 כפית ציפורן טחון, 1 כפית קליפת הדרים מגוררת, 2-3 כפות דבש נוזלי/  סירופ מייפל טבעי /לתת אורז.
ההכנה: שוטחים את הקווקר בתבנית שטוחה עם נייר אפיה ואופים בחום בינוני-נמוך (C°160)למשך 20 דקות. לערבב מדי פעם. אם משתמשים בהמתקה חוץ מהדבש, לפזר אותה מעל הקווקר לפני החימום.
מכניסים עם שאר החומרים לכלי סגור ומנערים לערבוב אחיד.
  
הפירות היבשים הם ממש כמו "מחסן בריאות" קטן, והם מצוינים לפני פעילות גופנית, כארוחת ביניים, להמתקה במקום סוכר או כממתק טבעי כשבא לנשנש משהו מתוק. רק שימו לב שאתם מצליחים להפסיק לנשנש בזמן...
ט"ו בשבט שמח!

ט"ו בשבט הינו חג שמתקשר עם אהבת הארץ, נופיה ופירותיה.
זהו חג של נטיעות; חג שמסייע להרחיב את הריאות הירוקות שלנו ולשקם יערות שנשרפו אבל פרט לכך הוא חגיגה אמיתית של ממתקים טבעיים- הפירות היבשים.

תהליך ייבוש הפירות הוא תהליך עתיק יומין. באזורים קרים יותר של כדור הארץ הייתה זו הדרך לשמר פירות לתקופות הקור הארוכות, בהן לא היו כמעט פירות. עמים נודדים וציידים היו משתמשים בפירות היבשים כצידה לדרך, שיכולה להישמר זמן רב מאד.

למרות ערכם הקלורי הרב ותכולת הסוכר הגבוהה, הפירות היבשים מומלצים על ידי תזונאים רבים "כנשנושים בריאים". הם דלים בשומן ונטולי כולסטרול, דלי נתרן ועשירים בויטמינים, מינרלים רבים ונוגדי חמצון.