פסח, מצה ומעצור

במקרים אחרים עצירות אף עלולה לגרום להתפתחות מחלות כמו דלקות וכאבי פרקים, אפנדציטיס, כאבי ראש ומיגרנות, נשירת שיער, אסטמה, עודף שומנים בדם, עייפות, מחלות של מערכת העיכול ואף מהווה סיכון ללקות בסרטן המעי הגס.
מה יכולות להיות הסיבות לעצירות?
תזונה לא נכונה, אכילה מועטה של סיבים תזונתיים,חוסר שתייה מספקת, אכילה מהירה, פגיעה באיזון של החיידקים הטובים (כמו אסידופילוס וחבריו) במערכת העיכול, חוסר פעילות גופנית, התאפקות זמן רב והימנעות מללכת לשירותים, שינויים הורמונליים, שימוש בתרופות מסוימות, שימוש כרוני במשלשלים, חוסר ברכיבי תזונה חיוניים.
ספציפית בפסח, העצירות הכל כך נפוצה נגרמת בעיקר בגלל המצות. יש כאלו שמחכים למצות כל השנה, ויש כאלו שעבורם זו המכה ה-11... בגלל היובש, נוטות המצות לספוח נוזלים בקיבה ובכך לגרום לעצירות. מרכיבי המצה מונעים תהליך עיכול נכון והרמוני, והתוצאה היא גזים וכאבי בטן.
תוסיפו לזה את כל ההשתוללות הקולינרית שכל כך קשה לנו לוותר עליה במהלך ימי החג, וקיבלנו מערכת עיכול מבוהלת...

אז איך בכל זאת שומרים על הבריאות וההרגשה הטובה וגם נהנים בחג?
10 טיפים שיעשו לנו חג קצת יותר קליל, בריא ונינוח:

  1. קודם כל- הקפידו לאכול המון ירקות. איך אומרים? תאכלו את הפרה וגם את האוכל שלה באותה צלחת.... ירקות חיים, מכל הצבעים ומכל המינים.
  2. להוסיף לאוכל 1-2 כפות זרעי פשתן טחונים (מותר לאוכלי קטניות). אפשר עם יוגורט, סלט, דייסה או בשייק פירות. סיבים תזונתיים חשובים ביותר לבעיית העצירות וניתן לקבל אותם גם מדגנים מלאים, קטניות וירקות. (אורז מלא כשר לפסח).
  3. שתייה מרובה, רצוי מים ולא מוגזים למיניהם. כדאי לשתות 2 כוסות מים כחצי שעה לפני הארוחה ודווקא לא להרבות בשתייה בזמן האוכל, רק כשעתיים אחריה. חשוב להקפיד על שתיה מרובה לאורך כל ימי החג, גם בגלל המצות וגם בגלל החום שעולה בהתמדה.
  4. מומלץ לקנות מצות מקמח מלא או קמח כוסמין. אמנם היא עדיין יבשה, אבל לפחות יותר מזינה וקצת יותר משביעה.
  5. הוסיפו שמן זית לאוכל. השמן מסכך את מערכת העיכול, ובמיוחד שמן הזית טוב למצבי עצירות. גם מיץ לימון סחוט טרי ועלים ירוקים טובים להנעת המערכת. ניקח הכל ביחד וקיבלנו סלט עלי בייבי וחסות עם לימון ושמן זית בנדיבות... לפחות פעם-פעמיים ביום.
  6. לאכול בנחת וללעוס היטב את המזון. לא כדאי לאכול עד שמתפקע הכפתור במכנס, אלא לנסות לעצור קצת לפני כן. הרמב"ם דיבר על כך שצריך להפסיק לאכול קצת לפני הרגשת השובע כסגולה לאריכות ימים.
  7. אכילת פירות יבשים עשויה להקל על עצירות, במיוחד תאנים ושזיפים מיובשים.אפשר גם להשרות במים כל הלילה ובבוקר לשתות רק את המים.
  8. להימנע כמה שניתן ממזונות מטוגנים, משומן רווי, שוקולד,אלכוהול, קפאין ועישון-הם עלולים לגרום לצרבות.
  9. אפשר לבצע 15-20 תנועות סיבוביות סביב הטבור נגד כיוון השעון.יש לחזור על הפעולה 3 פעמים ביום.
  10. חליטות צמחי מרפא שיכולות לסייע- נענע ומנטה, קמומיל, שומר, שיבא (לענה), מרוה, תה ירוק.

אם מדובר בעצירות כרונית, כדאי לקחת כמוסות של חיידקים טובים (פרוביטיקה) כדי לעזור למערכת להחזיר את האיזון שלה.
 
חשוב לי לציין שלרפואה הטבעית יש כלים יעילים ביותר לעזור במצבי עצירות ובדרך כלל התוצאות לא מאחרות להגיע אם מתמידים ומקפידים על אורח חיים יותר נכון. לרוב, הטיפול בעצירות מצריך שינויים בתזונה ו/או בהרגלי חיים נוספים, וכמו כל טיפול נטורופתי ההתייחסות לבעיה היא אינדיבידואלית והוליסטית.
 
לסיכום- לא משנה מה מוגש אצלכם בחג: גפילטע או חריימה, טופו או אסאדו- תיהנו, תטעמו, תשבעו רק אל תשכחו להקדיש כמה דקות מחשבה גם לזה שיעבוד שעות נוספות בחג.... הגוף שלכם.
חג שמח!

עצירות, במיוחד בפסח, היא תופעה מאוד שכיחה, העלולה לגרום לאי נעימות גדולה למי שסובל ממנה. גם גזים, צרבות, כבדות, וכאבי בטן הם בתפריט.
למה דווקא בפסח? בגלל המצות, בגלל הארוחות הגדולות והכבדות שאנחנו מקפידים לאכול לפחות פעם אחת כל יום, בגלל ה"ערבובייה" בבטן.
עצירות מוגדרת כמצב שבו היציאות קשות ויבשות ותדירותן נמוכה- לפי הרפואה הטבעית פחות מפעם ביום-יומיים. לרוב עצירות מלווה בגזים,כאבי בטן, הרגשת כבדות או עייפות. ישנו אחוז גבוה מאוד באוכלוסיה שסובל מעצירות באופן כרוני, וללא עזרה חיצונית כגון תרופות או תוספי מזון, הם מתקשים מאוד להסדיר את פעילות מערכת העיכול.
למרות שאינה מוגדרת כמחלה, עצירות יכולה להיות רמז להימצאות מחלות אחרות כמו תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת לא מאוזנת, חוסר חומציות בקיבה ואי סבילות למזון, סטרס, דיכאון או שימוש בתרופות מסוימות.