רפואת צמחים נקראת גם פיטותרפיה, והיא הרפואה העתיקה בעולם.
עוד משחר ההיסטוריה – ישנן עדויות מזמנן של ממלכות קדומות כמו אשור, מצרים, הרפואה ההודית, הסינית. דרך אירופה של ימי הביניים – בעיקר במנזרים וכנסיות (המאה ה 5 עד ה 15) ועד המהפכה המדעית. 
המהפכה הכימית גרמה להפקת תרופות זולות, בעלות השפעה חזקה ומהירה, וכן יכולות סינטוז במעבדה. העניין בצמחים ירד והכימיה נראתה כפתרון לכל מחלות האדם.
לא
חר השימוש המאסיבי בתרופות, החלו להתברר החסרונות שבתרופות הסינטטיות והשימוש בחומרים בודדים חזקים, והחלה חזרה אל השימוש בחומרים טבעיים.

כיום הביקוש הגדול לרפואת הצמחים נובע מהשילוב המיוחד שיש בה של רפואה מערבית ורפואה מסורתית.


עובדה מענינת ! למרות שרפואת הצמחים נחשב לרפואה משלימה, כ-80% מאוכלוסית העולם כיום משתמשת בצמחי מרפא לריפוי מחלות ואחוז גבוה מהתרופות כיום משתמשות בלפחות רכיב צמחי אחד.


רפואת הצמחים


השימוש בצמחי המרפא תלוי בצמח – בכל צמח משתמשים בחלק אחר, וצורת ההכנה היא מגוונת. בשימוש ביתי ניתן להכין חליטה (מזיגת מים רותחים על הצמח ושתייה), משרה (מזיגת מים רותחים על הצמח והשרייתו לתקופת זמן מסוימת),  או מרתח (הרתחת הצמח עם המים). בשימוש מקצועי יותר ישנם מיצויים – מימיים ואלכוהוליים שאיתם ניתן להכין תכשירים שונים כמו מיצויים לשתייה, סירופים, משחות ועוד.

פורמולות צמחי מרפא יכולות לשמש למגוון מצבים, הן יכולות לעזור לאנשים בריאים המעונינים לשפר את איכות חייהם כמו למשל שיפור הזיכרון והיכולות הקוגנטיביות, שיפור התפקוד המיני, או ירידה במשקל . הן יכולות לטפל במגוון בעיות נפוצות כמו בעיות פריון, בעיות עיכול, חיזוק מערכת החיסון ועוד.
צמחי מרפא משפיעים באופן הדרגתי, יש להקפיד לקחתם במשך מספר שבועות על מנת לחוש בשיפור.
עם זאת, יש לזכור כי גם לצמחי מרפא יכולות להיות תופעות לוואי, וצריך להתאים אותם לאדם הספציפי, לכן כדאי להתייעץ עם נטורופת או הרבליסט לפני השימוש
לבנדר (אזוביון רפואי) - Lavendula officinalis
אכינצאה (קיפודנית) - Echinacea
ברפואת הצמחים אנו משתמשים בצמחי מרפא מקטגוריות שונות, לצרכים שונים. למשל:

צמחים נוגדי חרדה – עוזרים בהפחתת הסימפטומים של מצבים כמו סטרס, התקפי חרדה, קשיי שהרדמות ושינה. וכן במצבים של המרצת יתר כמו היפראקטיביות, עצבנות, התרגשות יתר.
צמחים כמו ולריאן, מליסה, פסיפלורה, לבנדר.

צמחים מרוממי מצב רוח – צמחים המשפרים את מצב הרוח ע"י העלאת האנרגיה, ורמות הסרוטונין בגוף.
המוכרים ביותר הם ההיפריקום, רודיולה.

צמחים נוגדי וירוסים וחיידקים – מצוינים במלחמה במזהמים השונים הגורמים לנו לחלות. צמחים בולטים הם האכיניצאה, שרף המור ושרף הלבונה, שום, טבבויה (לה פאצ'ו) ואונה דה גאטו.

ישנם צמחים אשר אין להם חלופה תרופתית. אלו קבוצות צמחים יחודייות כמו:

צמחים מחזקי מערכת חיסון : צמחים המחזקים ומעוררים את מערכת החיסון, על מרכיביה השונים.כמו כדוריות דם לבנות, ציטוקינים, אינטרפרונים.
צמחים נבחרים לחיזוק מערכת החיסון – אכיניצאה, סמבוק שחור, טימוס, ג'ינג'ר, שום. אלו צמחים שתמיד מומלץ שיהיו בבית , בארון התרופות ביתי. 

צמחים אדפטוגנים : צמחים המשפרים את כושר ההסתגלות והעמידה של במצבי לחץ פיסיים (מחלה קשה, ניתוח) ונפשיים.
מעולים להתמודדות עם סטרס מתמשך, החלמה מניתוח או ממחלה, עייפות כרונית, מחלות אוטואימוניות.
הצמחים המוכרים הם ויטאניה, משפחת ג'ינסנג, שוש קירח (ליקוריץ).

לאינדקס צמחי מרפא