שום - על שום מה ולמה?

השום מוריד את רמת הכולסטרול והשומנים בדם (טריגליצרידים) על ידי כך שמפחית את הידבקות השומן בדם לעורקים, מפחית את לחץ הדם במקרים של יתר לחץ דם, ומשפיע על פירוק קרישי דם - או במילים אחרות הוא "מדלל" את הדם.
כל אלו הפכו את השום לגורם חשוב ביותר לצמצום הסיכון ללקות במחלות לב ושבץ מוחי ולשמירה על בריאות הלב, כלי הדם והמוח.
תכונות נוספות של השום: מוריד רמות סוכר בדם, מעלה את ספירת הזרע ולכן מגביר את כוח הגברא, עוזר לשריפת שומן, מנקה את הגוף מרעלים, יעיל למחלות מערכת הנשימה- כולל אסטמה, טוב לעור בזכות הגופרית שהוא מכיל,ועוד.

אז איך צורכים שום? 2 דברים חשובים כדי להפיק את המקסימום מהשום: האחד- לפצוע את השן או לכתוש אותה, כדי שהגוף יוכל לספוג את כל התרכובות החשובות של השום. בליעת שן שום שלמה לא משחררת את האליסין ופספסנו את הפואנטה.... הדבר השני זה להשאיר את השום חי כמה שאפשר כי בישול עלול להרוס חלק מהרכיבים המועילים של השום. משמע, בלי הריח או החריפות של השום לא מיצינו את כל הבריאות שלו.
חשוב לדעת שמי שסובל מצרבות רצוי שיזהר עם אכילת שום בגלל החריפות שלו.

הנה כמה רעיונות למה שאפשר לעשות עם שום:

רוטב שום לסלט: לערבב 3/4 כוס שמן זית איכותי עם 1-2 שיני שום כתושות, 1/4 כוס מיץ לימון טרי, מעט פפריקה ומלח לפי הטעם.
רוטב טחינה: לערבב  1/2 כוס טחינה מלאה גולמית עם 1/2 כוס מיץ לימון, 3 שיני שום כתושות, 1/2 עד 1 כוס מים ומלח לפי הטעם. רוטב טעים ועשיר מאוד בסידן וברזל.
ממרח פסטו: להכניס למיקסר צרור עלי בזיליקום טריים, צרור כוסברה טרייה וצרור פטרוזיליה טרייה. להוסיף 2-3 שיני שום קלופות, חופן צנוברים ו/או אגוזי מלך ולטחון הכל ביחד. להזליף בזרם דק ואיטי כשליש כוס שמן זית איכותי עד לקבלת מרקם מטבלי. לתבל במלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.
שמן זית משודרג עם שום: לבקבוק של 750 מ"ל שמן זית איכותי הוסיפו 3-4 שיני שום חצויות, פלפל שאטה יבש (הכמות תלויה בחריפות הרצויה), מספר ענפי רוזמרין טריים ושמרו בבקבוק סגור במקום חשוך למספר ימים.
לחם שום: לנעוץ מזלג בשן שום חצויה ולשפשף אותה על לחם קלוי חם.
סלט שומר: לערבב 4 ראשי שומר קצוצים עם 1 שן שום כתושה, מיץ מלימון אחד, כפית שטוחה של מלח גס, שמן זית בנדיבות ופטרוזיליה קצוצה. להשרות קצת לפני ההגשה.
חמאת שום: לערבב  100 גרם חמאה רכה עם 2-3 שיני שום כתושות ומעט מלח.אפשר גם להוסיף קצת פטרוזיליה קצוצה.
ואם בכל זאת המשימה בלתי אפשרית עבורכם, יש גם אפשרות להכין תמצית שום אלכוהולית מרוכזת במיוחד ועם הרבה פחות ריח:
תמצית שום: לתוך צנצנת,בקבוק או כל כלי זכוכית בלבד, להכניס 400 גרם שום טרי, מקולף וקצוץ דק. להוסיף 200 מ"ל אלכוהול 95% ,לערבב , לאטום היטב את כלי הזכוכית ולאחסן למשך 10 ימים במקרר. לאחר מכן מעבירים את התערובת לבד ספיגה חד פעמי או גרב ניילון נקייה וסוחטים היטב את המיצוי הנוזלי. מאחסנים שוב בכלי זכוכית למשך יומיים נוספים במקרר. להעביר לבקבוקי טפי קטנים מזכוכית ולאחסן במקום קריר.
אופן השימוש: בין 10 טיפות ועד 10 טיפות 3 פעמים ביום עם רבע כוס יוגורט ביו לפני הארוחות. המינון תלוי במטרת הלקיחה: מניעה ותחזוקה או חיזוק וטיפול אינטנסיבי . בכל מקרה חשוב להתחיל בהדרגה כדי לאפשר לגוף להתרגל לתמיסה, וכן מומלץ לעשות הפסקה בשימוש כל מספר חודשים.
 
מכיוון שהתמצית מאוד מרוכזת, אמליץ לאנשים הנוטלים תרופות או חולים במחלות כרוניות להתייעץ עם איש מקצוע לפני השימוש.
לסיכום, אם הבריאות חשובה לליבכם, תרתי משמע, חשבו על השום כעל מרכיב קבוע והכרחי במטבח שלכם ונסו לשלב אותו בכמה שיותר מאכלים. למי שסובל מאוד מהריח אחרי אכילת השום אפשר לאכול פטרוזיליה טרייה בסיום הארוחה, או פשוט להחליט שכולם היום אוכלים שום ואז אף אחד לא מריח את השני...



 

על טעמו וריחו של השום אפשר להתווכח, אבל כשמדובר בבריאות- כאן יש תמימות דעים. השום נודע בסגולותיו המרפאות עוד בתקופות קדומות, וכיום הוא מככב במטבח הביתי כתבלין מנצח

מקורו של השום הוא באסיה למרות שכיום ניתן למצוא אותו שימושי מאוד בתרבויות רבות ברחבי העולם. ידוע שהשום היה בשימוש רב כבר בימים קדם וסגולותיו מוזכרות על ידי הרמב"ם וחז"ל כמגביר כוח גברא, נלחם בטפילי מעיים ועוד.

השום עשיר במיוחד בחומצות אמינו, סידן, ברזל, גופרית, אשלגן, זרחן וויטמינים שונים.
החומר החזק והפעיל בשום נקרא אליסין והוא גם זה שמקנה לו את ריחו החריף והאופייני. היום יודעים שלשום יש פעילות אנטיביוטית חזקה והוא "קוטל" חיידקים,וירוסים,פטריות ושאר טפילים ולכן הוא מצוין למחלות חורף, טפילים במעיים,דלקות ולחיזוק המערכת החיסונית בכלל.